Zonnepanelen op een reflecterend dak

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met je dak en de bedekking? Arno Dankers, onze commercieel technisch adviseur stipt een aantal cruciale punten aan in zijn blog.

Temperatuur heeft grote invloed op alles. Warmte ontstaat door wrijving en straling, maar ook kleuren zijn van invloed op de temperatuur van daken. Wit reflecteert en absorbeert minder en blijft vrij constant in temperatuur. Zwart daarentegen absorbeert warmte, maar koelt ook snel weer af. Met betrekking tot temperatuurhuishouding kan je in het algemeen stellen dat hoe constanter de temperatuur is, hoe beter het is. Wij adviseren dan ook vrijwel altijd om witte of reflecterende dakbedekking aan te brengen. Goede dakdekkers zoals onze medewerkers, anticiperen moeiteloos op de eventuele nadelen die het aanbrengen van zo’n reflecterende dakbedekking met zich meebrengt.

"Een reflecterend dak is voordeliger!"

Zonnepanelen

In het geval van zonnepanelen valt het zeker aan te bevelen de zonnepanelen aan te brengen op een lichtgekleurd of reflecterend dak. Door de constante temperatuur is de opbrengst van de panelen optimaal. Ik adviseer dan ook eerst dakrenovatie toe te passen, met gebruik van reflecterende dakbedekking, voordat je zonnepanelen aanbrengt.

 

Renovatie

Wanneer je overweegt zonnepanelen aan te schaffen, is er een aantal concrete zaken waar je rekening mee kunt houden.

Verdiep je zorgvuldig in het systeem van subsidies. Voordelen die zonnepanelen opleveren, lopen vaak niet parallel aan andere subsidieregelingen in deze sector.

Veel daken met steenwol in combinatie met een één-laags dakbedekkingssysteem kunnen de belasting van zonnepanelen niet aan, waardoor lekkages ontstaan die alleen te repareren zijn door de zonenpanelen weer te verwijderen.

Te vaak worden op een dak van meer dan vijftien jaar oud nieuwe zonnepanelen gelegd. Wees verstandig: laat eerst je dak renoveren om externe kosten in de toekomst te voorkomen!