Sedumdak als succesverhaal

Op het hoofdkantoor bij Van der Spek in Vianen ligt één van onze grootste succesverhalen. Arno Dankers, onze commercieel technisch adviseur, vertelt vol trots over de uitdagingen, de keuzes en de oplossingen die tot een opmerkelijk resultaat hebben geleid. We kunnen onze trots wel van de daken schreeuwen!

 

“Het project op het hoofdkantoor voor Van der Spek in Vianen omvatte in totaal zo’n drieduizend vierkante meter. Het bijzondere deel van dit project betreft het groendak, wat we hebben aangelegd op een bestaand dak uit de jaren ’60. De uitdaging was dat de dragende dakvloer uit gasbeton bestond. Zo’n constructie is niet in staat om een groendak te dragen. We hebben een deel van het dak, zo’n zeshonderd vierkante meter, gesloopt om ruimte te maken voor een constructie die het groendak kan dragen.”

 

Bitumineus

“Op de nieuwe stalen constructie hebben we een bitumineuze dampremmer aangebracht. Dit is een belangrijke laag, omdat een groendak relatief koel blijft en er daardoor minder vocht verdampt. Vervolgens hebben we nog een aantal lagen aangebracht: een isolatiepak met kunststof tules. Hierdoor zit er minder metaal in de isolatielaag, wat condensvorming aanzienlijk vermindert. Daaroverheen is een bitumineuze scheidingslaag geschroefd, ook weer met kunststof tules. Vervolgens is er een wortelwerende bitumineuze dakbedekking op gebrand. Met deze oplossing zorgen we ervoor dat eventuele reparaties altijd mogelijk zijn, wat bij een rubberen laag niet het geval is. Met de drainmat dragen we zorg voor afstand tussen dakbedekking en plantjes. Tenslotte is de sedumrol van Sempergreen als afdekkende toplaag aangebracht.”

 

Repareren

“Dit project is een succesverhaal. Van een zeer slecht geïsoleerd dak uit de jaren ’60 hebben we een modern, energieneutraal dak weten te maken. We zijn dan ook erg trots op dit project! De voorbereidingen hebben ruim twee jaar in beslag genomen. Omdat we dit project als renovatie konden uitvoeren in plaats van als nieuwbouw, kon het werk bij Van der Spek in de werkplaats gewoon doorgaan! We hebben in juni 2019 opgeleverd en bij een recente beschadiging door een derde partij kwam ook naar voren dat de keuze voor een bitumineuze tussenlaag de juiste was, want we konden de lekkage relatief eenvoudig repareren!”

"Van een zeer slecht geïsoleerd dak uit de jaren ’60 hebben we een modern, energieneutraal dak weten te maken."